Od 1. januarja 2024 nov obvezni zdravstveni prispevek (OZP)

02.02.2024
(Računovodstvo)


S 1. januarjem 2024 je bil uveden obvezni zdravstveni prispevek (OZP), ki se za obdobje od januarja 2024 dalje plačuje za vse zavarovance, ki plačujejo ostale obvezne prispevke za zdravstveno zavarovanje.

Za obdobje od januar 2024 dalje bodo zavezanci za obračun obveznih prispevkov za zdravstveno zavarovanje prvič obračunali tudi novi obvezni zdravstveni prispevek (OZP), ki je določen v fiksnem mesečnem znesku 35 evrov.

Novi OZP se prvič obračuna in odtegne pri izplačilu plače in nadomestila plače, pokojnine in nadomestilih iz obveznega socialnega zavarovanja (starševsko nadomestilo, nadomestilo za brezposelnost), ki se nanašajo na obdobje januar 2024, ne glede na datum izplačila. Izplačevalec obračun prispevka prikaže v REK obrazcu, ki je za obdobja od vključno januar 2024 dalje ustrezno dopolnjen.

Samostojni zavezanci za prispevke (samozaposleni, družbeniki, kmetje in tako naprej) novi OZP prvič obračunajo v obračunu prispevkov za mesec januar 2024. Obračun prispevkov za socialno varnost (OPSV), ki ga predizpolni Finančna uprava, bo vseboval tudi OZP.


Spletna stran uporablja piškotke, da lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotnih in možnost njihovega upravljanja najdete s klikom nastavitve.