Popoldanski s.p.

15.12.2023
(Računovodstvo)


Če se poigravate z idejo, da bi imeli popoldanski s.p., si v članku preberite, kdo ga lahko odpre in kakšne so obveznosti.

Popoldanski s.p. ni pravni oziroma zakonski termin ampak gre za pogovorni izraz, ki označuje samostojnega podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in ki si prispevkov za socialna zavarovanja ne plačuje sam, ampak je zavarovan z drugega naslova.

Popoldanski s.p. lahko odpre le oseba, ki je redno zaposlena za polni delovni čas (40 ur na teden). To pomeni, da študenti, upokojenci, zaposleni za krajši delovni čas, brezposelni ipd., popoldanskega s.p.-ja ne morejo odpreti.

Popoldanski s.p. ponavadi odprejo tisti, ki jim delo v redni službi ne zadostuje, ali zaradi premalo zaslužka ali pa imajo željo po ustvarjanju na svojem. Nekateri podjetniki se za popoldanski s.p. odločajo tudi takrat, ko želijo na varen način preizkusiti svojo poslovno idejo. Še vedno ostajajo zaposleni pri delodajalcu, v popoldanskem času pa se preizkušajo kot podjetniki in plačuje le pavšalne prispevke.

  • Pravno-formalni status »rednega« in popoldanskega s.p. je enak.
  • Pri ustanovitvi popoldanskega s.p. se določi predvidena akontacija davka od dejavnosti, ki je odvisna od višine predvidenega poslovanja v prvem letu.
  • Izbirate se lahko med obliko obdavčitve kot redni ali normirani s.p.
  • Potrebno je redno plačevati pavšalne prispevke. Višina teh prispevkov je precej nižja kot pri rednem s.p..

Obvezna je tudi uporaba programa za izdajanje računov. Računovodstva zakonsko ni potrebno imeti, je pa zelo priporočljivo v primeru navadnega s.p., saj je potrebno oddajati letna poročila ter pojasnila o poslovnem izidu. Torej pomembna je tudi izbira dobrega računovodskega servisa. Skrbno izbran računovodski servis pomeni varnost, saj nudi celovito podporo in svetuje podjetjem, spoštuje zaupnost podatkov in se prilagaja potrebam strank. 


Spletna stran uporablja piškotke, da lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotnih in možnost njihovega upravljanja najdete s klikom nastavitve.