Kdaj se je potrebno registrirati kot atipični davčni zavezanec?

09.11.2023
(Računovodstvo)


Izraz atipični davčni zavezanec označuje podjetja (tudi s.p.), ki poslujejo oziroma izdajajo račune davčnim zavezancem (podjetjem ) v drugih državah članicah EU.

Atipični davčni zavezanci se registrirajo pri FURS v naslednjih primerih:

  • če so v tekočem koledarskem letu presegli limit nabave blaga znotraj Evropske unije, ki je 10.000 evrov;
  • če prejemajo storitve od davčnega zavezanca iz druge države (članice EU ali izven EU);
  • če opravljajo storitve davčnemu zavezancu iz druge države EU.

Če podjetje ponuja storitve ali prodaja blago le fizičnim osebam v EU, mu ni potrebno postati atipični davčni zavezanec.

Postopek pridobitev atipične številke za DDV.

Registracija se opravi preko obrazca DDV-P2. 

Obveznosti atipičnega davčnega zavezanca.

  • Atipični davčni zavezanci morajo za opravljene storitve v drugo državo izstaviti račun brez obračunanega slovenskega DDV. Na računu navedejo svojo (slovensko) ID za DDV, ki jo uporabljajo samo za poslovanje s tujino in obvezno tudi ID številko za DDV kupca v drugi državi članici EU. Na računu navedejo klavzulo, da gre za obrnjeno davčno obveznost (revese charge), saj DDV ni obračunan skladno s prvim odstavkom 25. člena ZDDV-1.
  • V kolikor atipični davčni zavezanci prejmejo račun za storitve, ki jih je opravil davčni zavezanec v tujini, morajo obračunati in plačati DDV po stopnji, ki velja v Sloveniji. 
  • Atipični davčni zavezanci morajo davčnemu organu vsak mesec preko sistema eDavki najkasneje do 20. dne v mesecu za pretekli mesec predložiti obrazec Obračun DDV-O in rekapitulacijsko poročilo.

Kadar atipični zavezanec v Sloveniji z izdanimi računi preseže 50.000 evrov, mora postati obvezni DDV zavezanec, za kar je potrebna vložitev nove vloge. 

 

 


Spletna stran uporablja piškotke, da lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotnih in možnost njihovega upravljanja najdete s klikom nastavitve.