Kako odpreti s.p.?

01.12.2023
(Računovodstvo)


Potem, ko je izbira organizacijske oblike vašega podjetja jasna, pride na vrsto sama ustanovitev. Dejanja, ki jih morate opraviti za to, so v zadnjih letih postala preprosta, hitra in brezplačna.

Na podlagi določb zakona, ki ureja gospodarske družbe lahko samostojni podjetnik začne opravljati dejavnost, ko je vpisan v Poslovni register Slovenije. Posameznik lahko registrira s.p., v kolikor ni davčni dolžnik oziroma ni na seznamu davčnih neplačnikov na FURS. Izobrazba ni pogoj za ustanovitev s.p., je pa velikokrat pogoj za opravljanje nekaterih dejavnosti, morda boste potrebovali tudi obrtno dovoljenje.

 

Pri odprju s.p. boste potrebovali naslednje podatke:

·         Kakšno bo ime podjetja?

·         Kje bo sedež podjetja?

·         Seznam dejavnosti po SKD?

·         Kdo bo vodil računovodstvo?

·         Naslov na katerega želite prejeti sklep o registraciji od registrskega organa – AJPES.

·         Okvirno oceno prihodkov in odhodkov v tekočem letu (lahko se odda kasneje).

·         Informacija ali gre za normirani, klasični, popoldanski ali polni s.p.

 

S.P. lahko registrirate: 

 

·         od doma, na portalu SPOT, za kar potrebujete digitalno potrdilo in zahtevano opremo ali 

·         na eni od točk SPOT ali

·         pa lahko prijavo za vpis pošljete po pošti, vendar mora biti vaš podpis na prijavi overjen. 

 

Ob registraciji s.p. potrebujete naslednje dokumente:

 

·         osebni dokument,

·         davčna številka,

·         overjeno soglasje lastnika objekta, kjer bo poslovni naslov (v kolikor niste sami lastnik oz. lastnik ni prisoten ob registraciji. Lastnik objekta lahko overitev opravi pri notarju ali na Upravni enoti.)

 

Ko s strani AJPESA prejmete Sklep o registraciji, na banki odprete poslovni transakcijski račun, katerega uporabljate za opravljanje dejavnosti. Če želite, lahko uporabljate tudi vaš osebni račun, vendar je to potrebno na banki sporočiti. Urediti je potrebno tudi dokumente za varstvo in zdravje pri delu.

 

Po novem je obvezna tudi uporaba programa za izdajanje računov, saj zakon prepoveduje pisanje računov na roko ali s pomočjo programa, ki ne omogoča sledljivosti podatkov (Word, Excel ipd.). Poleg programske opreme je pomembna tudi izbira dobrega računovodskega servisa. Vedeti moramo namreč, da so danes pravočasne in kakovostne informacije nujne. Računovodja obdeluje podatke, pomembne za poročanje državi. Na drugi strani pa podjetnik s programsko opremo spremlja poslovanje, s čimer se lahko hitro in pravilno odloča. Zato mora imeti podjetnik prek programske opreme stalen dostop do podatkov o poslovanju. Bistvo je v tem, da imata obe strani hkraten dostop do istih podatkov,  zato je najbolj ekonomično je, da podjetnik in računovodja uporabljata isto programsko rešitev. Tako se podatki ne vnašajo dvakrat, ampak vsak opravi svoj del.


Spletna stran uporablja piškotke, da lahko zagotovi najboljšo uporabniško izkušnjo. Več o piškotnih in možnost njihovega upravljanja najdete s klikom nastavitve.